av_rienregelt_05_1_20190605_111946

Welkom in 2021: wat je móet weten als je dit jaar een huis koopt!

januari 2021

Welkom in 2021! Welkom bij Rien regelt! En misschien wordt 2021 wel jouw jaar. Misschien wel het jaar dat jij je droomhuis vindt. Wat zou dat mooi zijn, nu het aanbod zo
krap is en de prijzen maar blijven stijgen. Of je nu wilt weten wat je maximaal kunt lenen of omdat je de hypotheek voor je droomhuis moet regelen: wij zijn er voor jou en helpen je graag met het waarmaken van al je woondromen.

Maar ja, wat dan!? Kun je het betalen? En dan heb je eindelijk je droomhuis en moet de hypotheek nog geregeld worden. Misschien is dat wel iets waar je als een berg tegenop ziet. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Voor 2021 zijn er enkele belangrijke veranderingen doorgevoerd, die ook misschien jouw mogelijkheden wel groter maken dan je zelf denkt. In dit artikel zetten we alle voor 2021 van toepassing zijnde wijzigingen voor je op een rij!

1. Nog geen 35 jaar? Dan geen overdrachtsbelasting!
Halverwege december is in Den Haag besloten de overdrachtsbelasting voor huizenkopers tot 35 jaar te laten vervallen. Dus, ben je nog geen 35? Dan betaal geen overdrachtsbelasting meer sinds 1 januari. Eerder was er alleen sprake van vrijstelling voor starters, maar dat is in de goedgekeurde plannen niet meer zo. De vrijstelling geldt voor alle huizenkopers tot 35 jaar. Vanaf 1 april geldt de vrijstelling overigens wel alleen voor woningen tot een koopprijs van € 400.000; tot 31 maart maakt het niet uit hoe duur je nieuwe huis is. De vrijstelling mag eenmalig gebruik van gemaakt worden. Als je beide onder de 35 bent en een woning koopt van € 350.000 scheelt je dat € 7.000.

2. NHG-grens is omhoog gegaan
Per 1 januari is de NHG-grens omhoog gegaan naar € 325.000 (was € 310.000). NHG volgt hiermee de stijgende huizenprijzen. Dat betekent dat je tot een koopprijs óf taxatiewaarde van maximaal € 325.000 gebruik kan maken van NHG. Ga je ook energiebesparende maatregelen treffen? Dan kun je tot € 344.500 lenen met NHG. Met NHG betaal je tot wel 0,6% minder rente!! Om gebruik te maken van NHG betaal je een eenmalige provisie van 0,7% over de hoogte van de hypotheek. Deze provisie is later belasting aftrekbaar en verdien je door de lagere rente snel terug.

3. Tweede inkomen telt voor 90% mee
In 2021 telt het tweede inkomen voor 90% (was 80%) mee bij het vaststellen van de zogenoemde woonquote. Toch betekent dit niet altijd dat je ook meer kunt lenen. Je maximale hypotheek hangt namelijk ook af van de vastgestelde woonquotes. De woonquote is het percentage van het gezamenlijke inkomen dat aan woonlasten mag worden besteed bij een bepaalde rente.

4. Studieschuld telt minder zwaar mee
Ben je ex-student en heb je een studieschuld? Dan is er ook voor jou goed nieuws! Je studieschuld weegt dit jaar namelijk minder zwaar mee. De maandlasten van de studieschuld tellen minder zwaar mee omdat ook de rente over de studieschuld al jarenlang historisch laag is.

5. Andere (extra) mogelijkheden
Buiten de hierboven genoemde veranderingen zijn er nog meer mogelijkheden voor starters om hun hypotheek te regelen. Denk aan de starterslening (mogelijk in zo'n 200 gemeenten) of schenkingen door (groot)ouders. Zij kunnen onder gunstige (fiscale) voorwaarden jou een bedrag schenken of lenen.

6. Maximale aftrek omlaag
De hypotheekrente die je betaalt is aftrekbaar. Dat betekent dat je de te betalen rente mag aftrekken van je inkomen. Daardoor krijg je belasting terug of hoef je minder te betalen. Voor inkomens groter dan € 68.507 mag je dit jaar minder belasting aftrekken. Bij inkomens groter dan € 68.507 is de aftrek voor dit jaar nog maximaal 43%; dat was 46%.

7. 'Coronatoets' voor ondernemers / ZZP'ers
Ook vorig jaar hadden we er al mee te maken en ook dit jaar zal hij weer van toepassing zijn: de 'coronatoets' voor ondernemers/ZZP'ers. Dus ben je ondernemer en wil je een hypotheek afsluiten, dan is de kans groot dat ook jij de 'coronatoets' moet invullen. Dit zal in ieder geval van toepassing zijn als je een hypotheek met NHG wenst.

Als je ondernemer bent, moet jouw inkomen worden vastgesteld op basis van je jaarcijfers. Om te bepalen of jouw inkomen uit onderneming bestendig is, is nu ook de 'coronatoets' van toepassing. Je moet antwoord geven op de vraag of jouw bedrijf financieel wordt getroffen door de coronacrisis. Als dat niet het geval is, moet je uitleggen waarom niet. Ben je wel getroffen? Dan is meer uitleg vereist. Hier vind je meer informatie!

Maximaal 100% van de woningwaarde financieren
Wat niet verandert is dat je maximaal 100% van de woningwaarde mag financieren. Andere bijkomende kosten (denk aan overdrachtsbelasting, notaris, NHG-provisie, makelaarskosten, advieskosten) moet je van eigen geld betalen.

Verduurzamen
Meer dan 100% lenen kan soms wel als je de woning ook gaat verduurzamen. Het verduurzamen van woningen wordt dan ook belangrijker. Bij steeds meer hypotheekverstrekkers moet worden aangegeven of er is nagedacht over verduurzaming van de woning en waarom wel of niet is besloten tot verduurzaming. Er zijn zelfs verstrekkers die aparte hypotheekvormen of korting aanbieden bij verduurzaming en daarbij behorende betere energie labels na verduurzaming.

Meer weten
We kunnen ons zo voorstellen dat je na het lezen allerlei vragen hebt. Wil je meer weten over de wijzigingen die dit jaar zijn ingegaan en welke impact de wijzigingen op jouw situatie hebben? Ben je van plan een huis te kopen of te verbouwen en wil je daar over sparren of wil je gewoon weten wat je mogelijkheden zijn? Bel of mail ons en wie weet kunnen wij je helpen je woondromen waar te maken!